Denominación de Orixe
Valdeorras

Contorno incomparable con temperaturas ideais para a vide.

As orixes da D.O. Valdeorras están ligadas á presenza romana polo paso chamado Vía Nova, así coma polos xacementos auríferos da zona. As primeiras referencias á viticultura nas ribeiras do Sil lévannos á figura de Lucio Pompeio, a quen se atribúe a plantación da primeira cepa da rexión alá polo século I d.C.

A rexión destaca tanto pola elaboración de brancos, onde a uva Godello é indubidable protagonista, coma polos seus afamados viños tintos. Para a elaboración destes últimos, a uva Mencía aparece como a variedade máis destacada, se ben combina habitualmente con outras variedades coma o Sousón, a Garnacha ou o Tempranillo.

En Valdeorras, onde as zonas de produción ocupan grande parte das cuncas dos ríos Sil, Xares e Bibei, o factor climático crea unhas condicións especialmente favorables para a vide, gracias ás extraordinarias baixadas de temperatura durante a noite, onde se chegan a rexistrar descensos de ata 28 grados con respecto ao día.

As cepas, asentadas en ladeiras de orientación Norte – Sur, medran sobre chan de esquistos e pizarrosos, nun contorno incomparable marcado polo cauce fluvial e o goberno do maxestuoso Santuario das Ermitas.

Proceso de elaboración da DO Valdeorras

A Colleita

 

Despois de realizar exhaustivos controis de maduración, realízase a vendima nas distintas parcelas. A colleita lévase a cabo coidadosamente de xeito manual, comezando polos viñedos da ladeira e rematando polos situados nas ribeiras e no val de Valdeorras.

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A Selección

 

Recollida a uva na adega, esta é escrupulosamente seleccionada. As partidas son atendidas prioritariamente en función do momento do día no que foron vendimadas, co fin de contar coas mellores condicións de temperatura e realizando coidadosamente a despalillaxe e estruxado.

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A Fermentación

 

Unha vez encubadas as uvas, realízase simultáneamente a fermentación e maceración das pastas. Durante o proceso, execútanse remontados abertos polo método clásico de bañeiras, sen recorrer a sistemas automáticos. O momento de sangrado e lixeiro prensado determínase particularmente en cada depósito.

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A Maduración

 

A continuación, os viños de Valdeorras realizan a fermentación malotáctica, de xeito dirixido e sen deixar ao azar a súa finalización. O frío nocturno do inverno, propio da zona, encárgase do posterior afinado natural do viño, outorgando todo o seu carácter e personalidade.

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La Cosecha

 

Tras realizar exhaustivos controles de maduración, se realiza la vendimia en las distintas parcelas. La cosecha se lleva a cabo cuidadosamente de forma manual, empezando por los viñedos de la ladera y acabando por los situados en los valles y riberas de Valdeorras.

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La Selección

 

Recogida la uva en bodega, esta es escrupulosamente seleccionada. Las partidas son atendidas prioritariamente en función del momento del día en que han sido vendimiadas, con el fin de contar con las mejores condiciones de temperatura y realizando cuidadosamente el despalillado y estrujado.

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La Fermentación

 

Una vez encubadas las uvas, se realiza simultáneamente la fermentación y maceración de las pastas. Durante el proceso, se ejecutan remontados abiertos por el método clásico de bañeras, sin recurrir a sistemas automáticos. El momento de sangrado y ligero prensado se determina particularmente en cada depósito.

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La Maduración

 

A continuación, los vinos de Valdeorras realizan la fermentación malotáctica, de manera dirigida y sin dejar al azar su finalización. El frío nocturno del invierno, propio de la zona, se encarga del posterior afinado natural del vino, otorgando todo su carácter y personalidad.

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